List otwarty do Pana Jacka Majchrowskiego Prezydenta Miasta Krakowa

2021-10-28 00:00:00
List otwarty do Pana Jacka Majchrowskiego Prezydenta Miasta Krakowa

Szanowny Panie Prezydencie,

w związku z publikacjami prasowymi, dotyczącymi zamiaru likwidacji pomnika Księdza Piotra Skargi, umieszczonego w 2001 roku na Placu Świętej Marii Magdaleny w Krakowie, przekazujemy Panu Prezydentowi stanowisko naszego Stowarzyszenia wobec bulwersującej i niczym nieuzasadnionej decyzji, której autorstwo jest przypisywane podległym Panu Prezydentowi urzędnikom.

Dla Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi, noszącego imię wielkiego Polaka i Kaznodziei Narodu, powrócenie do odrzuconej trzynaście lat temu koncepcji likwidacji pomnika jest wielkim zaskoczeniem i napawa nas smutkiem.

Pomnik ten powstał dwie dekady temu, dzięki wysiłkowi ś.p. mec. Zbigniewa Chojnackiego, Starszego Arcybractwa Miłosierdzia, zasłużonego obywatela i dobroczyńcy Krakowa. Jego autor – prof. Czesław Dźwigaj – to artysta o uznanej pozycji i dorobku artystycznym.

Sama Postać Księdza Piotra Skargi to uosobienie cech, których naśladownictwo powinno być dla wszystkich Polaków powodem do dumy i punktem odniesienia w dzisiejszych czasach zawirowań społecznych i cywilizacyjnych.

Sługa Boży Ks. Piotr Skarga zapisał się na kartach historii naszej Ojczyzny jako wielki patriota, orędownik naprawy państwa i człowiek pobożny, walczący o zachowanie zasad moralnych w Rzeczypospolitej. Wszystko wskazuje na to, że te Jego cechy tak dawniej, jak i obecnie, są przyczyną, dla której liberalne środowiska krakowskiej kołtunerii starają się o usunięcie pomnika z placu przy Drodze Królewskiej, nieopodal Wawelu – siedziby władców Polski w czasach największej świetności naszej Ojczyzny.

Wyrazem uznania dorobku i świętości życia Sługi Bożego Księdza Piotra Skargi, którego doczesne szczątki spoczywają w kościele naprzeciw miejsca usytuowania pomnika, jest trwający obecnie na szczeblu rzymskim proces beatyfikacyjny.

Wbrew pojawiającym się w niektórych mediach informacjom, powstanie samego pomnika nie było związane z żadną samowolą budowlaną. Decyzję o ustawieniu i lokalizacji pomnika Ks. Piotra Skargi na Placu Świętej Marii Magdaleny podjął ówczesny Prezydent Miasta Krakowa Andrzej Gołaś. Odsłonięcie i poświęcenie odbyło się podczas publicznej uroczystości, w której udział wziął JE Ks. Kard. Franciszek Macharski i Prezydent Miasta.

Jako Stowarzyszenie, którego Patronem jest Ksiądz Piotr Skarga, chcemy przekazać Panu Prezydentowi nasz stanowczy sprzeciw wobec podjęcia kolejnej próby rugowania z przestrzeni publicznej statuy upamiętniającej Postać, która tak pozytywnie zapisała się w dziejach naszego narodu.

Uważamy, że usunięcia pomnika z Placu Świętej Marii Magdaleny nie uzasadniają pseudoekologiczne argumenty o konieczności wprowadzenia elementów zieleni w zabytkową strukturę miasta. Jesteśmy przekonani, że przy wykazaniu dobrej woli zawsze można znaleźć rozwiązanie, w którym zieleń miejska doskonale komponuje się z innymi elementami architektury, także z pomnikami. Wystarczy sięgnąć do rozwiązań wdrożonych w miastach o zabytkowej substancji miejskiej w Europie i na świecie.

Doktrynalne założenie wyrugowania pomnika Księdza Piotra Skargi, pod pretekstem budowy w jego miejscu skweru z zielenią, przypomina praktyki znane nam z nieodległej historii – komunistycznego kreowania rzeczywistości społecznej i wyglądu miast, w których nie widziano miejsca dla symboli i pamiątek odnoszących się do chrześcijaństwa.

Powrócenie do wizji pozbawienia Placu Świętej Marii Magdaleny symbolicznej obecności silnie związanego z Krakowem Księdza Piotra Skargi odczytujemy jako wpisywanie się decyzji władz Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa w trend antykatolicki, antychrześcijański i antynarodowy.

Zaniepokojeni takimi działaniami władz miasta zwracamy się do Pana Prezydenta o odstąpienie od decyzji, która wprowadza konflikty i podziały wśród mieszkańców Krakowa i całej Polski. Uważamy, że szacunek dla Postaci Księdza Piotra Skargi oraz dla wszystkich, którym leży na sercu pokój społeczny, powinny być wystarczającą motywacją dla Pana Prezydenta – gospodarza miasta, na które od wieków zwracają się oczy Polaków z całego kraju oraz Polaków żyjących poza granicami swojej Ojczyzny.

Likwidacja pomnika Wielkiego Polaka w sercu podwawelskiego grodu byłaby aktem nonszalanckiego potraktowania przestrzeni publicznej Krakowa – miasta
o wyjątkowym znaczeniu dla dziejów Rzeczpospolitej.

Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi

Kraków, 27 października AD 2021
Gdy 16 lat temu na ulice Warszawy wyruszył pierwszy „Marsz dla Życia i Rodziny” trudno byłoby uwierzyć, że w polskich miastach może dojść do masowych wystąpień zwolenników zabijania dzieci poczętych, że plakaty broniące życia poczętego będą dewastowane, a w mediach będą królować permisywne postawy i ataki na chrześcijaństwo. Dlatego po sukcesach tegorocznych pokojowych demonstracji na ulicach polskich miast nie możemy przerywać walki o przetrwanie rodzin i wartości cementujących nasz naród od ponad tysiąca lat. W obronie cywilizacji życia liczy się każdy umysł i każda para rąk.
Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi nie zapomina o swoim Czcigodnym Patronie. W przypadającą na dzień 27 września rocznicę śmierci Sługi Bożego Księdza Piotra Skargi delegacja Stowarzyszenia na czele z prezesem Sławomirem Olejniczakiem złożyła wieńce z kwiatów pod pomnikiem ks. Piotra Skargi oraz przy Jego sarkofagu.
W naszym krakowskim Marszu dla Życia i Rodziny zdecydowanie warto pójść – dla siebie, dla bliskich, a przede wszystkim - dla naszych dzieci i wnuków. Jeśli jednak ktoś jeszcze zastanawia się nad uczestnictwem w tym patriotycznym święcie rodzin, które rozpocznie się już w niedzielę 25 września o godz. 12 na Placu Matejki, poniższe argumenty rozwieją wszelkie wątpliwości.
Nie ma porządku społecznego bez pełnego miłości życia rodzinnego. Nie ma zdrowych relacji w rodzinie bez oparcia się o wartości cywilizacji życia. Jej wrogowie negują prawo do życia od poczęcia do naturalnej śmierci, prawo do wolności i do własności prywatnej, warunkującej wolność. Dlatego do udziału w Marszach dla Życia i Rodziny zachęcają znani obrońcy cywilizacji chrześcijańskiej. Pamiętajmy – idąc w niedzielę 25 września w VIII Marszu dla Życia i Rodziny w Krakowie okazujemy nasze wsparcie dla walki o zachowanie normalności w rodzinach, w narodzie i w Ojczyźnie.
W dniu 13 września 2022 r. redakcja portalu PCh24.pl, którego wydawcą jest Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi, uzyskała informację o jednostronnej decyzji pracowników spółki zależnej Google LLC o zablokowaniu na siedem dni kanału PCh24TV – Polonia Christiana na platformie YouTube. Zarząd Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi wyraża stanowczy protest wobec powtarzających się ze strony pracowników serwisu YouTube praktyk cenzorskich, które w rażący sposób łamią konstytucyjną zasadę wolności słowa, obowiązującą wszystkie funkcjonujące na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środki społecznego przekazu.