List otwarty do Pana Jacka Majchrowskiego Prezydenta Miasta Krakowa

2021-10-28
List otwarty do Pana Jacka Majchrowskiego Prezydenta Miasta Krakowa

Szanowny Panie Prezydencie,

w związku z publikacjami prasowymi, dotyczącymi zamiaru likwidacji pomnika Księdza Piotra Skargi, umieszczonego w 2001 roku na Placu Świętej Marii Magdaleny w Krakowie, przekazujemy Panu Prezydentowi stanowisko naszego Stowarzyszenia wobec bulwersującej i niczym nieuzasadnionej decyzji, której autorstwo jest przypisywane podległym Panu Prezydentowi urzędnikom.

Dla Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi, noszącego imię wielkiego Polaka i Kaznodziei Narodu, powrócenie do odrzuconej trzynaście lat temu koncepcji likwidacji pomnika jest wielkim zaskoczeniem i napawa nas smutkiem.

Pomnik ten powstał dwie dekady temu, dzięki wysiłkowi ś.p. mec. Zbigniewa Chojnackiego, Starszego Arcybractwa Miłosierdzia, zasłużonego obywatela i dobroczyńcy Krakowa. Jego autor – prof. Czesław Dźwigaj – to artysta o uznanej pozycji i dorobku artystycznym.

Sama Postać Księdza Piotra Skargi to uosobienie cech, których naśladownictwo powinno być dla wszystkich Polaków powodem do dumy i punktem odniesienia w dzisiejszych czasach zawirowań społecznych i cywilizacyjnych.

Sługa Boży Ks. Piotr Skarga zapisał się na kartach historii naszej Ojczyzny jako wielki patriota, orędownik naprawy państwa i człowiek pobożny, walczący o zachowanie zasad moralnych w Rzeczypospolitej. Wszystko wskazuje na to, że te Jego cechy tak dawniej, jak i obecnie, są przyczyną, dla której liberalne środowiska krakowskiej kołtunerii starają się o usunięcie pomnika z placu przy Drodze Królewskiej, nieopodal Wawelu – siedziby władców Polski w czasach największej świetności naszej Ojczyzny.

Wyrazem uznania dorobku i świętości życia Sługi Bożego Księdza Piotra Skargi, którego doczesne szczątki spoczywają w kościele naprzeciw miejsca usytuowania pomnika, jest trwający obecnie na szczeblu rzymskim proces beatyfikacyjny.

Wbrew pojawiającym się w niektórych mediach informacjom, powstanie samego pomnika nie było związane z żadną samowolą budowlaną. Decyzję o ustawieniu i lokalizacji pomnika Ks. Piotra Skargi na Placu Świętej Marii Magdaleny podjął ówczesny Prezydent Miasta Krakowa Andrzej Gołaś. Odsłonięcie i poświęcenie odbyło się podczas publicznej uroczystości, w której udział wziął JE Ks. Kard. Franciszek Macharski i Prezydent Miasta.

Jako Stowarzyszenie, którego Patronem jest Ksiądz Piotr Skarga, chcemy przekazać Panu Prezydentowi nasz stanowczy sprzeciw wobec podjęcia kolejnej próby rugowania z przestrzeni publicznej statuy upamiętniającej Postać, która tak pozytywnie zapisała się w dziejach naszego narodu.

Uważamy, że usunięcia pomnika z Placu Świętej Marii Magdaleny nie uzasadniają pseudoekologiczne argumenty o konieczności wprowadzenia elementów zieleni w zabytkową strukturę miasta. Jesteśmy przekonani, że przy wykazaniu dobrej woli zawsze można znaleźć rozwiązanie, w którym zieleń miejska doskonale komponuje się z innymi elementami architektury, także z pomnikami. Wystarczy sięgnąć do rozwiązań wdrożonych w miastach o zabytkowej substancji miejskiej w Europie i na świecie.

Doktrynalne założenie wyrugowania pomnika Księdza Piotra Skargi, pod pretekstem budowy w jego miejscu skweru z zielenią, przypomina praktyki znane nam z nieodległej historii – komunistycznego kreowania rzeczywistości społecznej i wyglądu miast, w których nie widziano miejsca dla symboli i pamiątek odnoszących się do chrześcijaństwa.

Powrócenie do wizji pozbawienia Placu Świętej Marii Magdaleny symbolicznej obecności silnie związanego z Krakowem Księdza Piotra Skargi odczytujemy jako wpisywanie się decyzji władz Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa w trend antykatolicki, antychrześcijański i antynarodowy.

Zaniepokojeni takimi działaniami władz miasta zwracamy się do Pana Prezydenta o odstąpienie od decyzji, która wprowadza konflikty i podziały wśród mieszkańców Krakowa i całej Polski. Uważamy, że szacunek dla Postaci Księdza Piotra Skargi oraz dla wszystkich, którym leży na sercu pokój społeczny, powinny być wystarczającą motywacją dla Pana Prezydenta – gospodarza miasta, na które od wieków zwracają się oczy Polaków z całego kraju oraz Polaków żyjących poza granicami swojej Ojczyzny.

Likwidacja pomnika Wielkiego Polaka w sercu podwawelskiego grodu byłaby aktem nonszalanckiego potraktowania przestrzeni publicznej Krakowa – miasta
o wyjątkowym znaczeniu dla dziejów Rzeczpospolitej.

Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi

Kraków, 27 października AD 2021
Rośnie lista miejscowości, w których w niedzielę 15 maja odbędą się Procesje Różańcowe za Polskę. Dzień organizacji procesji łączy dwa ważne święta – w sobotę 14 maja przypada w tym roku święto Matki Bożej Łaskawej, patronki Warszawy, poniedziałek 16 maja to dzień liturgicznego wspomnienia św. Andrzeja Boboli, męczennika i patrona Polski.
- Chwilę przed atakiem Rosji na Ukrainę, na Ukrainie wprowadzono prawo niereglamentowania i nierejestrowania broni. Taka legislacja jest potrzebna również w naszym kraju, póki ryzyko wojny nie jest bezpośrednie. Jeśli będziemy ją planować na ostatnią chwilę, to ona obywatelom nie pomoże – mówił Jacek Hoga na łamach portalu „Siódma9.pl”. Spotkanie z prezesem Fundacji Ad Arma w ramach Klubów „Polonia Christiana” odbędzie się w czwartek 19 maja w Krakowie.
Czy władze samorządowe, szczególnie w dużych miastach, przy wydawaniu milionów złotych z lokalnych budżetów biorą pod uwagę potrzeby i opinie mieszkańców? Takie pytanie rodzi się po analizie raportu „Gdzie naprawdę potrzebna jest zieleń?” opracowanego na podstawie badania opinii, które zrealizowało Stowarzyszenie Ks. Piotra Skargi. Udostępniamy Państwu pełną wersję raportu, w którym mieszkańcy Małopolski poddali głębokiej krytyce poczynania władz Krakowa.
Zieleń na zabetonowanych blokowiskach czy posadzenie drzewa na zabytkowym placu Starego Miasta? Zakup sprzętu dla szpitali czy kolejna droga i niekonieczna przebudowa przestrzeni publicznej? Co sądzą mieszkańcy Krakowa oraz osoby czujące związek z Krakowem o polityce władz miasta w zakresie urządzania terenów zielonych i rekreacyjnych? O tym zostaną poinformowani dziennikarze podczas briefiengu pod Urzędem Miasta Krakowa już 12 maja o godzinie 12.00.
Pod koniec kwietnia przedstawiciele Stowarzyszenia Ks. Piotra Skargi udali się do klasztoru sióstr augustianek w Krakowie na spotkanie z wyjątkowymi gośćmi. Przez kilka dni przebywała tu bowiem delegacja z Cascii, na czele z ojcem Luciano De Michieli’m, rektorem sanktuarium św. Rity i burmistrzem miasta Mario De Carolis’em. Oficjele docenili wkład Stowarzyszenia w propagowanie kultu św. Rity, przekazując na ręce naszych przedstawicieli piękne upominki.