List otwarty do Pana Jacka Majchrowskiego Prezydenta Miasta Krakowa

2021-10-28 00:00:00
List otwarty do Pana Jacka Majchrowskiego Prezydenta Miasta Krakowa

Szanowny Panie Prezydencie,

w związku z publikacjami prasowymi, dotyczącymi zamiaru likwidacji pomnika Księdza Piotra Skargi, umieszczonego w 2001 roku na Placu Świętej Marii Magdaleny w Krakowie, przekazujemy Panu Prezydentowi stanowisko naszego Stowarzyszenia wobec bulwersującej i niczym nieuzasadnionej decyzji, której autorstwo jest przypisywane podległym Panu Prezydentowi urzędnikom.

Dla Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi, noszącego imię wielkiego Polaka i Kaznodziei Narodu, powrócenie do odrzuconej trzynaście lat temu koncepcji likwidacji pomnika jest wielkim zaskoczeniem i napawa nas smutkiem.

Pomnik ten powstał dwie dekady temu, dzięki wysiłkowi ś.p. mec. Zbigniewa Chojnackiego, Starszego Arcybractwa Miłosierdzia, zasłużonego obywatela i dobroczyńcy Krakowa. Jego autor – prof. Czesław Dźwigaj – to artysta o uznanej pozycji i dorobku artystycznym.

Sama Postać Księdza Piotra Skargi to uosobienie cech, których naśladownictwo powinno być dla wszystkich Polaków powodem do dumy i punktem odniesienia w dzisiejszych czasach zawirowań społecznych i cywilizacyjnych.

Sługa Boży Ks. Piotr Skarga zapisał się na kartach historii naszej Ojczyzny jako wielki patriota, orędownik naprawy państwa i człowiek pobożny, walczący o zachowanie zasad moralnych w Rzeczypospolitej. Wszystko wskazuje na to, że te Jego cechy tak dawniej, jak i obecnie, są przyczyną, dla której liberalne środowiska krakowskiej kołtunerii starają się o usunięcie pomnika z placu przy Drodze Królewskiej, nieopodal Wawelu – siedziby władców Polski w czasach największej świetności naszej Ojczyzny.

Wyrazem uznania dorobku i świętości życia Sługi Bożego Księdza Piotra Skargi, którego doczesne szczątki spoczywają w kościele naprzeciw miejsca usytuowania pomnika, jest trwający obecnie na szczeblu rzymskim proces beatyfikacyjny.

Wbrew pojawiającym się w niektórych mediach informacjom, powstanie samego pomnika nie było związane z żadną samowolą budowlaną. Decyzję o ustawieniu i lokalizacji pomnika Ks. Piotra Skargi na Placu Świętej Marii Magdaleny podjął ówczesny Prezydent Miasta Krakowa Andrzej Gołaś. Odsłonięcie i poświęcenie odbyło się podczas publicznej uroczystości, w której udział wziął JE Ks. Kard. Franciszek Macharski i Prezydent Miasta.

Jako Stowarzyszenie, którego Patronem jest Ksiądz Piotr Skarga, chcemy przekazać Panu Prezydentowi nasz stanowczy sprzeciw wobec podjęcia kolejnej próby rugowania z przestrzeni publicznej statuy upamiętniającej Postać, która tak pozytywnie zapisała się w dziejach naszego narodu.

Uważamy, że usunięcia pomnika z Placu Świętej Marii Magdaleny nie uzasadniają pseudoekologiczne argumenty o konieczności wprowadzenia elementów zieleni w zabytkową strukturę miasta. Jesteśmy przekonani, że przy wykazaniu dobrej woli zawsze można znaleźć rozwiązanie, w którym zieleń miejska doskonale komponuje się z innymi elementami architektury, także z pomnikami. Wystarczy sięgnąć do rozwiązań wdrożonych w miastach o zabytkowej substancji miejskiej w Europie i na świecie.

Doktrynalne założenie wyrugowania pomnika Księdza Piotra Skargi, pod pretekstem budowy w jego miejscu skweru z zielenią, przypomina praktyki znane nam z nieodległej historii – komunistycznego kreowania rzeczywistości społecznej i wyglądu miast, w których nie widziano miejsca dla symboli i pamiątek odnoszących się do chrześcijaństwa.

Powrócenie do wizji pozbawienia Placu Świętej Marii Magdaleny symbolicznej obecności silnie związanego z Krakowem Księdza Piotra Skargi odczytujemy jako wpisywanie się decyzji władz Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa w trend antykatolicki, antychrześcijański i antynarodowy.

Zaniepokojeni takimi działaniami władz miasta zwracamy się do Pana Prezydenta o odstąpienie od decyzji, która wprowadza konflikty i podziały wśród mieszkańców Krakowa i całej Polski. Uważamy, że szacunek dla Postaci Księdza Piotra Skargi oraz dla wszystkich, którym leży na sercu pokój społeczny, powinny być wystarczającą motywacją dla Pana Prezydenta – gospodarza miasta, na które od wieków zwracają się oczy Polaków z całego kraju oraz Polaków żyjących poza granicami swojej Ojczyzny.

Likwidacja pomnika Wielkiego Polaka w sercu podwawelskiego grodu byłaby aktem nonszalanckiego potraktowania przestrzeni publicznej Krakowa – miasta
o wyjątkowym znaczeniu dla dziejów Rzeczpospolitej.

Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi

Kraków, 27 października AD 2021
Krakowski Klub „Polonia Christiana” zaprasza na interesujące spotkanie z szefem redakcji popularnego magazynu rodzin katolickich „Przymierze z Maryją”. Bogusław Bajor to postać świetnie rozpoznawalna wśród ponad 200 tys. odbiorców tego pisma, jak również wśród Czytelników innych mediów wydawanych przez Stowarzyszenie Ks. Piotra Skargi.
22 stycznia 1863 roku Manifestem wydanym przez Tymczasowy Rząd Narodowy w Warszawie ogłoszono wybuch powstania przeciw Rosji. Na Litwie Polacy chwycili za oręż 1 lutego 1863 roku. Po upadku powstania, jesienią 1864 roku, carska Rosja zintensyfikowała działania rusyfikacyjne, zniesiona została autonomia Królestwa Polskiego, a represje polityczne i gospodarcze znacznie osłabiły pozycję Polaków na Litwie i Żmudzi oraz na obszarach dzisiejszej Białorusi i Ukrainy.
Siedemdziesiąt lat temu rozpoczął się proces kurii krakowskiej, który był brutalnym atakiem na Kościół Katolicki w Polsce, dokonanym z pobudek politycznych i mającym osłabić znaczenie Kościoła w komunistycznej Polsce. Niechlubną kartę zapisała wówczas część intelektualistów, którzy włączyli się w atak na duchownych i poparli represje komunistyczne.
Już w sobotę 28 stycznia 2023 r. na mieszkańców północno-zachodniej Polski czekać będzie atrakcja w postaci pokazów publicznych pierwszej odsłony serii „Władcy Świata”, poświęconej postaci Billa Gatesa. Jest to produkcja studia PCh24TV, której wyreżyserowania podjął się Piotr Relich. Twórca filmu będzie obecny na wszystkich tych pokazach.
W pułapkę ideologicznego, pseudoekologicznego szaleństwa wpadają kolejne miasta w Polsce. W ślad za Krakowem, teraz Warszawa, Wrocław i Rzeszów planują uderzyć w mieszkańców i przedsiębiorców, korzystających z samochodów. Kto i w jakim celu, poprzez tzw. strefy czystego transportu, chce zniszczyć gospodarkę i wyludnić miasta? Nie możemy się zgodzić na to szaleństwo, dlatego stworzyliśmy specjalny apel do prezydentów miast, który podpisać może każdy.