List otwarty do Pana Jacka Majchrowskiego Prezydenta Miasta Krakowa

2021-10-28 00:00:00
List otwarty do Pana Jacka Majchrowskiego Prezydenta Miasta Krakowa

Szanowny Panie Prezydencie,

w związku z publikacjami prasowymi, dotyczącymi zamiaru likwidacji pomnika Księdza Piotra Skargi, umieszczonego w 2001 roku na Placu Świętej Marii Magdaleny w Krakowie, przekazujemy Panu Prezydentowi stanowisko naszego Stowarzyszenia wobec bulwersującej i niczym nieuzasadnionej decyzji, której autorstwo jest przypisywane podległym Panu Prezydentowi urzędnikom.

Dla Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi, noszącego imię wielkiego Polaka i Kaznodziei Narodu, powrócenie do odrzuconej trzynaście lat temu koncepcji likwidacji pomnika jest wielkim zaskoczeniem i napawa nas smutkiem.

Pomnik ten powstał dwie dekady temu, dzięki wysiłkowi ś.p. mec. Zbigniewa Chojnackiego, Starszego Arcybractwa Miłosierdzia, zasłużonego obywatela i dobroczyńcy Krakowa. Jego autor – prof. Czesław Dźwigaj – to artysta o uznanej pozycji i dorobku artystycznym.

Sama Postać Księdza Piotra Skargi to uosobienie cech, których naśladownictwo powinno być dla wszystkich Polaków powodem do dumy i punktem odniesienia w dzisiejszych czasach zawirowań społecznych i cywilizacyjnych.

Sługa Boży Ks. Piotr Skarga zapisał się na kartach historii naszej Ojczyzny jako wielki patriota, orędownik naprawy państwa i człowiek pobożny, walczący o zachowanie zasad moralnych w Rzeczypospolitej. Wszystko wskazuje na to, że te Jego cechy tak dawniej, jak i obecnie, są przyczyną, dla której liberalne środowiska krakowskiej kołtunerii starają się o usunięcie pomnika z placu przy Drodze Królewskiej, nieopodal Wawelu – siedziby władców Polski w czasach największej świetności naszej Ojczyzny.

Wyrazem uznania dorobku i świętości życia Sługi Bożego Księdza Piotra Skargi, którego doczesne szczątki spoczywają w kościele naprzeciw miejsca usytuowania pomnika, jest trwający obecnie na szczeblu rzymskim proces beatyfikacyjny.

Wbrew pojawiającym się w niektórych mediach informacjom, powstanie samego pomnika nie było związane z żadną samowolą budowlaną. Decyzję o ustawieniu i lokalizacji pomnika Ks. Piotra Skargi na Placu Świętej Marii Magdaleny podjął ówczesny Prezydent Miasta Krakowa Andrzej Gołaś. Odsłonięcie i poświęcenie odbyło się podczas publicznej uroczystości, w której udział wziął JE Ks. Kard. Franciszek Macharski i Prezydent Miasta.

Jako Stowarzyszenie, którego Patronem jest Ksiądz Piotr Skarga, chcemy przekazać Panu Prezydentowi nasz stanowczy sprzeciw wobec podjęcia kolejnej próby rugowania z przestrzeni publicznej statuy upamiętniającej Postać, która tak pozytywnie zapisała się w dziejach naszego narodu.

Uważamy, że usunięcia pomnika z Placu Świętej Marii Magdaleny nie uzasadniają pseudoekologiczne argumenty o konieczności wprowadzenia elementów zieleni w zabytkową strukturę miasta. Jesteśmy przekonani, że przy wykazaniu dobrej woli zawsze można znaleźć rozwiązanie, w którym zieleń miejska doskonale komponuje się z innymi elementami architektury, także z pomnikami. Wystarczy sięgnąć do rozwiązań wdrożonych w miastach o zabytkowej substancji miejskiej w Europie i na świecie.

Doktrynalne założenie wyrugowania pomnika Księdza Piotra Skargi, pod pretekstem budowy w jego miejscu skweru z zielenią, przypomina praktyki znane nam z nieodległej historii – komunistycznego kreowania rzeczywistości społecznej i wyglądu miast, w których nie widziano miejsca dla symboli i pamiątek odnoszących się do chrześcijaństwa.

Powrócenie do wizji pozbawienia Placu Świętej Marii Magdaleny symbolicznej obecności silnie związanego z Krakowem Księdza Piotra Skargi odczytujemy jako wpisywanie się decyzji władz Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa w trend antykatolicki, antychrześcijański i antynarodowy.

Zaniepokojeni takimi działaniami władz miasta zwracamy się do Pana Prezydenta o odstąpienie od decyzji, która wprowadza konflikty i podziały wśród mieszkańców Krakowa i całej Polski. Uważamy, że szacunek dla Postaci Księdza Piotra Skargi oraz dla wszystkich, którym leży na sercu pokój społeczny, powinny być wystarczającą motywacją dla Pana Prezydenta – gospodarza miasta, na które od wieków zwracają się oczy Polaków z całego kraju oraz Polaków żyjących poza granicami swojej Ojczyzny.

Likwidacja pomnika Wielkiego Polaka w sercu podwawelskiego grodu byłaby aktem nonszalanckiego potraktowania przestrzeni publicznej Krakowa – miasta
o wyjątkowym znaczeniu dla dziejów Rzeczpospolitej.

Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi

Kraków, 27 października AD 2021
Z Placu Matejki przez Rynek Główny, koło Wawelu aż na Plac Wolnica na Kazimierzu przeszedł dziesiąty już krakowski Marsz dla Życia i Rodziny. W czasie gdy środowiska LGBT+ forsują swoje projekty zmian, uderzające w tradycyjną rodzinę, tysiące przybyłych na marsz obrońców życia i rodziny udowodniły, że nie będą biernie przyglądać się niszczeniu moralnej tkanki narodu i nie pozwolą na legalizację zabijania niewinnych dzieci nienarodzonych.
Już w niedzielę 16 czerwca idziemy z Marszami Dla Życia i Rodziny m.in. w Krakowie i Warszawie. Apelujemy do Państwa o mobilizację i powiadomienie o tym wydarzeniu wszystkich ludzi dobrej woli. Pokażmy siłę życia i polskich rodzin jako przeciwwagę dla bezprawia, które rozgrywa się w Sejmie. Właśnie teraz ta walka wchodzi w kluczowy moment!
Kwietniowo – majowy magazyn „Polonia Christiana” w temacie numeru szeroko opisuje sytuację Kościoła na kontynencie afrykańskim. O tym, jak wygląda codzienność wiernych, o ich gorliwości i nadziei, jaką nasza wspólnota wiernych może wiązać z rozwojem Kościoła w Afryce opowie, na spotkaniach Klubów „Polonia Christiana”, Bartłomiej Tumiłowicz, świecki misjonarz kombonianin, posługujący w Mozambiku. Zapowiadające się niezwykle ciekawie spotkania odbędą się 12 czerwca w Olsztynie oraz 13 czerwca w Elblągu.
Już w piątek 14 czerwca 2024 r. odbędzie się w Krakowie konferencja z udziałem ekspertów, którzy wyjaśnią liczne konteksty i wątpliwości związane z tzw. antykoncepcją awaryjną. Pod tą nazwą kryją się środki farmaceutyczne, które, przyjmowane z opóźnieniem, mogą wywoływać poronienia, a tym samym działać śmiercionośnie. To coraz popularniejsze narzędzie w rękach lobby aborcyjnego...
W środę 12 czerwca powinny być już znane oficjalne wyniki wyborów do Parlamentu Europejskiego. O tym, jak wysoka jest to stawka, a także jakie konsekwencje w wymiarze cywilizacyjnym niesie ze sobą taki lub inny układ mandatów w polskiej delegacji do unijnej legislatywy, będzie mówił prelegent naszego najbliższego „Klubu” w Radomiu - prof. Mieczysław Ryba.