Oświadczenie Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi w sprawie planu usunięcia przez władze Krakowa pomnika Księdza Piotra Skargi

2021-10-25

Z wielkim niepokojem i oburzeniem przyjęliśmy informacje, iż w krakowskim magistracie podjęto decyzję o usunięciu z przestrzeni publicznej Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa pomnika Księdza Piotra Skargi – Sługi Bożego, Kaznodziei Narodu, zasłużonego dla Ojczyzny Patrioty i Patrona naszego Stowarzyszenia.

Ewentualna realizacja przez władze miasta tej skandalicznej decyzji tworzy sytuację niepotrzebnego konfliktu i podziałów w wymiarach społecznym, religijnym i kulturowym.

Postawiony w 2001 roku na Placu Marii Magdaleny pomnik, autorstwa krakowskiego artysty, prof. Czesława Dźwigaja, upamiętnia wybitną postać Kaznodziei zasłużonego dla polskiej nauki, kultury i życia religijnego, a zarazem mocno związanego z Krakowem.

Warto przypomnieć, że Ksiądz Piotr Skarga studiował na Akademii Krakowskiej, był inicjatorem powstawania kolegiów jezuickich na terenach Rzeczpospolitej Obojga Narodów oraz pierwszym rektorem Akademii Wileńskiej. Pełnił również funkcję kaznodziei na dworze Zygmunta III Wazy.

W historii naszej Ojczyzny Ksiądz Piotr Skarga zapisał się jako wielki patriota oraz niestrudzony obrońca Kościoła i Ojczyzny. Wyrazem uznania jego postawy i świętości życia jest trwający obecnie proces beatyfikacyjny Sługi Bożego Księdza Piotra Skargi.

Zachowanie obecności w przestrzeni publicznej Krakowa tak ważnej w dziejach Polski Postaci powinno być patriotycznym obowiązkiem nie tylko władz miasta, mającego wyjątkowe znaczenie dla naszego dziedzictwa narodowego, ale każdego Polaka i mieszkańca Krakowa.

Mając na uwadze dorobek Księdza Piotra Skargi, apelujemy do władz miasta Krakowa o porzucenie koncepcji usunięcia pomnika, stojącego naprzeciw świątyni, w której spoczywają Jego doczesne szczątki.

Jako Stowarzyszenie, którego Patronem jest Ksiądz Piotr Skarga, wyrażamy sprzeciw wobec rugowania z przestrzeni publicznej tak ważnej Postaci. Uważamy, że usunięcia pomnika nie uzasadniają argumenty o konieczności wprowadzenia elementów zieleni na Plac Marii Magdaleny. Doświadczenia miast o podobnym do Krakowa charakterze dowodzą, że w zabytkowych centrach miast zorganizowana zieleń miejska doskonale współgra z takimi elementami architektury, jak pomniki.

Powstaje więc uzasadniona obawa, że pomysłowi usunięcia pomnika Księdza Piotra Skargi nie przyświeca inna myśl, niż tylko niszczenie miejsc upamiętniających polskich patriotów i osób zasłużonych dla cywilizacji chrześcijańskiej i Kościoła Katolickiego.

Zaniepokojeni takimi działaniami władz miasta wyrażamy swój stanowczy  sprzeciw wobec decyzji urzędników, które niepotrzebnie dzielą społeczność królewskiego Krakowa i całej Polski. Apelujemy też do wszystkich, którym bliskie są ideały miłości Kościoła i Ojczyzny o wyrażenie swojego sprzeciwu i włączenie się w społeczną akcję obrony obecności miejsca upamiętniającego Postać tak ważną dla kształtowania religijnych i patriotycznych postaw wielu pokoleń Polaków.

Kraków, 25 października AD 2021

Z wielkim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci śp. o. Eugeniusza Kwiatkowskiego OFM, wiernego syna św. Franciszka z Asyżu, misjonarza, kapelana armii USA, niestrudzonego spowiednika, egzorcysty, kierownika duchowego, opiekuna chorych, cierpiących i ubogich, pokornego i świętego kapłana.
Rośnie lista miejscowości, w których w niedzielę 15 maja odbędą się Procesje Różańcowe za Polskę. Dzień organizacji procesji łączy dwa ważne święta – w sobotę 14 maja przypada w tym roku święto Matki Bożej Łaskawej, patronki Warszawy, poniedziałek 16 maja to dzień liturgicznego wspomnienia św. Andrzeja Boboli, męczennika i patrona Polski.
- Chwilę przed atakiem Rosji na Ukrainę, na Ukrainie wprowadzono prawo niereglamentowania i nierejestrowania broni. Taka legislacja jest potrzebna również w naszym kraju, póki ryzyko wojny nie jest bezpośrednie. Jeśli będziemy ją planować na ostatnią chwilę, to ona obywatelom nie pomoże – mówił Jacek Hoga na łamach portalu „Siódma9.pl”. Spotkanie z prezesem Fundacji Ad Arma w ramach Klubów „Polonia Christiana” odbędzie się w czwartek 19 maja w Krakowie.
Czy władze samorządowe, szczególnie w dużych miastach, przy wydawaniu milionów złotych z lokalnych budżetów biorą pod uwagę potrzeby i opinie mieszkańców? Takie pytanie rodzi się po analizie raportu „Gdzie naprawdę potrzebna jest zieleń?” opracowanego na podstawie badania opinii, które zrealizowało Stowarzyszenie Ks. Piotra Skargi. Udostępniamy Państwu pełną wersję raportu, w którym mieszkańcy Małopolski poddali głębokiej krytyce poczynania władz Krakowa.
Zieleń na zabetonowanych blokowiskach czy posadzenie drzewa na zabytkowym placu Starego Miasta? Zakup sprzętu dla szpitali czy kolejna droga i niekonieczna przebudowa przestrzeni publicznej? Co sądzą mieszkańcy Krakowa oraz osoby czujące związek z Krakowem o polityce władz miasta w zakresie urządzania terenów zielonych i rekreacyjnych? O tym zostaną poinformowani dziennikarze podczas briefiengu pod Urzędem Miasta Krakowa już 12 maja o godzinie 12.00.