Oświadczenie Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi w sprawie planu usunięcia przez władze Krakowa pomnika Księdza Piotra Skargi

2021-10-25 00:00:00

Z wielkim niepokojem i oburzeniem przyjęliśmy informacje, iż w krakowskim magistracie podjęto decyzję o usunięciu z przestrzeni publicznej Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa pomnika Księdza Piotra Skargi – Sługi Bożego, Kaznodziei Narodu, zasłużonego dla Ojczyzny Patrioty i Patrona naszego Stowarzyszenia.

Ewentualna realizacja przez władze miasta tej skandalicznej decyzji tworzy sytuację niepotrzebnego konfliktu i podziałów w wymiarach społecznym, religijnym i kulturowym.

Postawiony w 2001 roku na Placu Marii Magdaleny pomnik, autorstwa krakowskiego artysty, prof. Czesława Dźwigaja, upamiętnia wybitną postać Kaznodziei zasłużonego dla polskiej nauki, kultury i życia religijnego, a zarazem mocno związanego z Krakowem.

Warto przypomnieć, że Ksiądz Piotr Skarga studiował na Akademii Krakowskiej, był inicjatorem powstawania kolegiów jezuickich na terenach Rzeczpospolitej Obojga Narodów oraz pierwszym rektorem Akademii Wileńskiej. Pełnił również funkcję kaznodziei na dworze Zygmunta III Wazy.

W historii naszej Ojczyzny Ksiądz Piotr Skarga zapisał się jako wielki patriota oraz niestrudzony obrońca Kościoła i Ojczyzny. Wyrazem uznania jego postawy i świętości życia jest trwający obecnie proces beatyfikacyjny Sługi Bożego Księdza Piotra Skargi.

Zachowanie obecności w przestrzeni publicznej Krakowa tak ważnej w dziejach Polski Postaci powinno być patriotycznym obowiązkiem nie tylko władz miasta, mającego wyjątkowe znaczenie dla naszego dziedzictwa narodowego, ale każdego Polaka i mieszkańca Krakowa.

Mając na uwadze dorobek Księdza Piotra Skargi, apelujemy do władz miasta Krakowa o porzucenie koncepcji usunięcia pomnika, stojącego naprzeciw świątyni, w której spoczywają Jego doczesne szczątki.

Jako Stowarzyszenie, którego Patronem jest Ksiądz Piotr Skarga, wyrażamy sprzeciw wobec rugowania z przestrzeni publicznej tak ważnej Postaci. Uważamy, że usunięcia pomnika nie uzasadniają argumenty o konieczności wprowadzenia elementów zieleni na Plac Marii Magdaleny. Doświadczenia miast o podobnym do Krakowa charakterze dowodzą, że w zabytkowych centrach miast zorganizowana zieleń miejska doskonale współgra z takimi elementami architektury, jak pomniki.

Powstaje więc uzasadniona obawa, że pomysłowi usunięcia pomnika Księdza Piotra Skargi nie przyświeca inna myśl, niż tylko niszczenie miejsc upamiętniających polskich patriotów i osób zasłużonych dla cywilizacji chrześcijańskiej i Kościoła Katolickiego.

Zaniepokojeni takimi działaniami władz miasta wyrażamy swój stanowczy  sprzeciw wobec decyzji urzędników, które niepotrzebnie dzielą społeczność królewskiego Krakowa i całej Polski. Apelujemy też do wszystkich, którym bliskie są ideały miłości Kościoła i Ojczyzny o wyrażenie swojego sprzeciwu i włączenie się w społeczną akcję obrony obecności miejsca upamiętniającego Postać tak ważną dla kształtowania religijnych i patriotycznych postaw wielu pokoleń Polaków.

Kraków, 25 października AD 2021

Gdy 16 lat temu na ulice Warszawy wyruszył pierwszy „Marsz dla Życia i Rodziny” trudno byłoby uwierzyć, że w polskich miastach może dojść do masowych wystąpień zwolenników zabijania dzieci poczętych, że plakaty broniące życia poczętego będą dewastowane, a w mediach będą królować permisywne postawy i ataki na chrześcijaństwo. Dlatego po sukcesach tegorocznych pokojowych demonstracji na ulicach polskich miast nie możemy przerywać walki o przetrwanie rodzin i wartości cementujących nasz naród od ponad tysiąca lat. W obronie cywilizacji życia liczy się każdy umysł i każda para rąk.
Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi nie zapomina o swoim Czcigodnym Patronie. W przypadającą na dzień 27 września rocznicę śmierci Sługi Bożego Księdza Piotra Skargi delegacja Stowarzyszenia na czele z prezesem Sławomirem Olejniczakiem złożyła wieńce z kwiatów pod pomnikiem ks. Piotra Skargi oraz przy Jego sarkofagu.
W naszym krakowskim Marszu dla Życia i Rodziny zdecydowanie warto pójść – dla siebie, dla bliskich, a przede wszystkim - dla naszych dzieci i wnuków. Jeśli jednak ktoś jeszcze zastanawia się nad uczestnictwem w tym patriotycznym święcie rodzin, które rozpocznie się już w niedzielę 25 września o godz. 12 na Placu Matejki, poniższe argumenty rozwieją wszelkie wątpliwości.
Nie ma porządku społecznego bez pełnego miłości życia rodzinnego. Nie ma zdrowych relacji w rodzinie bez oparcia się o wartości cywilizacji życia. Jej wrogowie negują prawo do życia od poczęcia do naturalnej śmierci, prawo do wolności i do własności prywatnej, warunkującej wolność. Dlatego do udziału w Marszach dla Życia i Rodziny zachęcają znani obrońcy cywilizacji chrześcijańskiej. Pamiętajmy – idąc w niedzielę 25 września w VIII Marszu dla Życia i Rodziny w Krakowie okazujemy nasze wsparcie dla walki o zachowanie normalności w rodzinach, w narodzie i w Ojczyźnie.
W dniu 13 września 2022 r. redakcja portalu PCh24.pl, którego wydawcą jest Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi, uzyskała informację o jednostronnej decyzji pracowników spółki zależnej Google LLC o zablokowaniu na siedem dni kanału PCh24TV – Polonia Christiana na platformie YouTube. Zarząd Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi wyraża stanowczy protest wobec powtarzających się ze strony pracowników serwisu YouTube praktyk cenzorskich, które w rażący sposób łamią konstytucyjną zasadę wolności słowa, obowiązującą wszystkie funkcjonujące na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środki społecznego przekazu.