Oświadczenie Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi w sprawie akcji informacyjnej „STOP Komunii Świętej na rękę!”

2020-10-02

1 października br. Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi rozpoczęło akcję informacyjną „STOP Komunii Świętej na rękę!”, która jest wyrazem troski świeckich środowisk katolickich o oddawanie należnej czci Najświętszemu Sakramentowi Ciała i Krwi Pańskiej.

Nasz głos wypływa z głębokiego zaniepokojenia eksperymentem, który pod pretekstem „ochrony zdrowia” prowadzi do podawania Wiernym Kościoła katolickiego Komunii Świętej na rękę.

Chociaż praktyka taka była stosowana w pierwszych wiekach chrześcijaństwa, jednak podczas podawania Ciała Chrystusa przestrzegano zasad chroniących okruchy Hostii przed zgubieniem i profanacją. Wierny przyjmujący Komunię Świętą przed i po przystąpieniu do tego Sakramentu obmywał dłonie, podobnie jak czynią to obecnie kapłani odprawiający Mszę Świętą. Puryfikacja dłoni i palców, które miały styczność z Hostią, ma zagwarantować, że każdy jej okruch zostanie przyjęty przez wiernych i nie dojdzie do profanacji Ciała Chrystusa. Rozwój świętej liturgii a także pogłębiająca się cześć do Najświętszego Sakramentu w ciągu wieków sprawiły, iż wypracowano i przyjęto w Kościele Katolickim praktykę, która w sposób dotychczas najpełniejszy łączy w sobie najwyższą cześć do Najświętszego Sakramentu wyrażającą się w postawie klęczącej (przyjmowanej podczas adoracji) z troską o każdą najmniejszą nawet cząstkę Ciała Pańskiego przyjmowanego do ust w asyście ministranta trzymającego patenę.

Dla każdego katolika powinno być oczywistym że Chrystus po przeistoczeniu podczas Mszy Świętej jest obecny w każdym, nawet najmniejszym, okruchu konsekrowanej Hostii, dlatego na szafarzach i na wiernych spoczywa obowiązek zadbania o oddanie należytej czci każdemu okruchowi Eucharystycznego Chleba, będącego prawdziwie Ciałem Chrystusa.

Odchodzenie od udzielania Komunii Świętej do ust na rzecz podawania Jej na rękę nie ma – w naszej opinii – uzasadnienia także w przepisach sanitarnych. Hostia podawana przez Kapłana bezpośrednio do ust nie ma styczności z dłonią wiernego, która dotyka różnych powierzchni. Podawanie Komunii Świętej do ust jako bezpieczniejsze ze względów sanitarnych uznała m.in. grupa 21 lekarzy z Austrii oraz Stowarzyszenie Lekarzy Katolickich we Włoszech.

Dla wiernych Kościoła katolickiego tradycyjne udzielanie Najświętszego Sakramentu jest istotne również ze względu na minimalizację występowania sytuacji, gdy osoby otrzymujące Hostię na rękę nie spożywały Jej, lecz wykorzystywały w innych celach lub udostępniały Ją innym osobom, doprowadzając do znanych i opisywanych w mass mediach przypadków profanacji Ciała Chrystusa.

Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi, kierując się troską o oddawanie należytej czci Najświętszemu Sakramentowi, zachęca wiernych do włączenia się w akcję „STOP Komunii Świętej na rękę!”, o której więcej informacji można znaleźć na specjalnie utworzonej stronie internetowej „Ciało Chrystusa” (https://CialoChrystusa.com ).

Stowarzyszenie Kultury Chrześcijańskiej im. Księdza Piotra Skargi

Kraków, 1 października AD 2020

Zachęcamy do udziału w akcji wsparcia dla sędziów Trybunału Konstytucyjnego, którzy w wyroku z 22 października 2020 r. stanęli w obronie życia poczętego. Uznanie za niezgodną z Konstytucją RP tzw. przesłanki eugenicznej wywołało skrajną agresję lobbystów proaborcyjnych. Właśnie teraz sędziowie Trybunału potrzebują od katolickiej opinii publicznej głosu wsparcia i umocnienia w prawdzie.
Wielkoformatowa kampania propagująca przyjmowanie w sposób tradycyjny Najświętszego Sakramentu w katolickim kraju nie powinna budzić zdziwienia. Występując jako wierni świeccy zabieramy głos, upominając się o niezbywalne prawa wszystkich katolików. Czynimy to w sposób odpowiadający zaleceniom Kościoła, jednocześnie wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszego środowiska.
Wiceprezes Stowarzyszenia Kultury Chrześcijańskiej im. Ks. Piotra Skargi Sławomir Skiba mówi o kulisach akcji „Stop Komunii Świętej na rękę!” oraz przypomina o rewolucyjnych zmianach, które stały się podstawą do wystąpienia z tą inicjatywą.
We wtorkowy poranek 6 października 2020 r. odprawiona została Msza Święta w intencji wszystkich uczestników ostatniej edycji akcji "Twoje światło w Fatimie". Eucharystię w wyjątkowym miejscu - portugalskiej Fatimie - sprawowano za zapalających w 2020 r. wirtualne świece oraz wspierających tę inicjatywę dobrowolnymi datkami.
Zapraszamy na spotkania Klubów „Polonia Christiana”, które odbędą się już we wtorek 6 października (Wrocław) i w środę 7 października (Ostrów Wielkopolski). Szykujemy dla Państwa ciekawą intelektualną podróż od początku marca i wywołanej wówczas pierwszej fali paniki związanej z koronawirusem do chwili obecnej, kiedy to władze nie odstępują od traktowania wirusa Sars Cov-2 jako największego zagrożenia społecznego.